Search
Close this search box.

191 VJET NGA VDEKJA E JOHANN WOLFGANG GOETHE

Sot shënojmë përvjetorin e vdekjes së një nga shkrimtarët më të rëndësishëm të letërsisë botërore, Johann Wolfgang Goethe. Ai vdiq më datë 22 mars të vitit 1832 në Weimar të Gjermanisë, ku edhe e kishte kaluar shumicën e jetës së tij.

Goethe ishte një shkrimtar i shquar, poet, dramaturg, shkencëtar, artist dhe filozof, i cili gjatë jetës së tij solli ndryshime të rëndësishme në letërsinë, artin dhe shkencën. Vepra e tij më e njohur, “Fausti”, i cili është një dramë në dy pjesë, është një nga veprat më të shquara të letërsisë botërore.

Goethe ishte një njeri shumëpërfshirës dhe kontribuoi në shumë fusha. Ai është i njohur si një nga themeluesit e romantizmit gjerman, dhe veprat e tij ishin një ndikim i madh për shkrimtarët që vijnë pas tij. Një nga veprat e tij më të njohura, “Wertheri i vuajtur”, ishte një roman që solli ndryshime të mëdha në letërsinë europiane, duke u bërë një nga veprat më të lexuara të kohës.

Përveç veprave letrare, Goethe ishte një shkencëtar i njohur dhe kishte kontribuar në shumë fusha të shkencës, duke përfshirë edhe botanikën dhe optikën. Ai gjithashtu kishte një interes të madh për artin dhe ishte një artist i mirëfilltë.

Vdekja e Goethe ishte një humbje e madhe për botën e letërsisë dhe artit.

Almanart