Search
Close this search box.

26 vjet më parë, Albright bëri histori, duke u bërë gruaja e parë Sekretare e SHBA

Më 22 janar 1997, Madeleine Albright u bë gruaja e parë Sekretare e Shtetit në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

E emëruar nga Presidenti Bill Clinton, ajo u konfirmua nga Senati dhe më pas u betua të nesërmen.

Ajo vazhdoi të shërbejë në këtë pozicion për katër vjet, deri më 20 janar 2001.

Gjatë mandatit të saj, ajo drejtoi politikën e jashtme të Amerikës pas Luftës së Ftohtë, ndërsa mbante nënshkrimin e saj “kunjat e deklaratave” për të shprehur me shaka mendimet e saj të vërteta mbi procedurat diplomatike.

Ajo ndihmoi në hapjen e rrugës për gratë e tjera, si Condoleezza Rice dhe Hillary Clinton, për të ndjekur hapat e saj diplomatikë.

Albright pati ndikim të madh në luftën e fundit në Kosovë, duke ndihmuar kryeqytetin më të ri në Evropë.

Në maj 2012, ajo u nderua me Medaljen Presidenciale të Lirisë nga ish-Presidenti Barack Obama për punën e saj të paçmuar në marrëdhëniet ndërkombëtare.

Albright vdiq nga kanceri në Uashington, DC, më 23 mars 2022, në moshën 84-vjeçare. /kult/

Almanart