Search
Close this search box.

77 vite nga lindja e David Bowie, yllit të muzikës rok

77 vjet më parë lindi ylli i muzikës rock, David Bowie.

David Robert Jones, i njohur nga publiku si David Bowie, ishte një këngëtar, kompozitor dhe aktor anglez. Një figurë udhëheqëse në industrinë e muzikës, Bowie konsiderohet si një nga muzikantët më me ndikim të shekullit të 20 -të.

I lindur në Brixton, Londër, Bowie pati një interes për muzikën qysh në fëmijëri. Ai studioi art, muzikë dhe dizajn para se të niste një karrierë profesionale si muzikant në vitin 1963. “Space Oddity”, publikuar në vitin 1969, ishte hyrja e tij e parë në top listat e Britanisë së Madhe (UK Singles Chart).

Pas një periudhe eksperimentimi, ai u rishfaq në 1972 gjatë epokës së glam rock me ‘Ziggy Stardust’ (‘Ziggy Stardust’ është një personazh imagjinar i krijuar nga muzikanti anglez David Bowie, dhe ishte personazhi skenik i tij gjatë viteve 1972 dhe 1973). Personazhi u drejtua nga suksesi i këngës së Bowie ‘Starman’ dhe albumit ‘The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars’, i cili i fitoi popullaritet të gjerë. Më 1975, stili i Bowie u zhvendos drejt një tingulli që ai e karakterizoi si “shpirt plastik”, duke i tjetërsuar fillimisht shumë nga fansat e tij në Mbretërinë e Bashkuar, por duke pasur një sukses të madh në Amerikë, me këngën “Fame” dhe albumin ‘Young American’. Në 1976, Bowie luajti në filmin ‘The Man Who Fell to Earth’, i drejtuar nga Nicolas Roeg.

Gjatë jetës së tij ai arriti të shiste mbi 100 milionë rekorde në të gjithë botën, duke e bërë atë një nga artistët më të shitur të muzikës të të gjitha kohërave.

David Bowie vdiq më 10 janar 2016, në moshën 69-vjeçare, në të njëjtën ditë kur u lëshua në treg “Ylli i Zi”, testamenti i tij artistik.

Almanart