Çfarë simbolesh fshihen në pikturat Vermeer-it?

Një ekspozitë e re e madhe e Vermeer-it në Muzeun Rijksmuseum të Amsterdamit shfaq pikturat ndjellëse dhe të qeta të jetës së përditshme të artistit, të cilat përmbajnë mesazhe sekrete dhe simbolike

Muzeu Rijksmuseum në Amsterdam këtë muaj hap dyert për retrospektivën më të madhe ndonjëherë të piktorit holandez, Johannes Vermeer, duke bashkuar 28 nga 37 pikturat ekzistuese të artistit.

Siç ka raportuar BBC, kjo ekspozitë është brilante, e kuruar me kujdes dhe me stil, dhe një ngjarje vërtet që vjen një herë në jetë. Ajo që së pari ju godet në ekspozitë është teknika tepër realiste e pikturës së Vermeer-it, veçanërisht aftësia e tij në paraqitjen e dritës. Si u jep formë dhe vëllim objekteve dhe se si varietetet e ndryshme të dritës së diellit, të filtruara nëpër xhamat e dritareve dhe të ngjyrosura nga mbulesa e reve, modifikojnë ngjyrat e objekteve dhe i bëjnë tekstilet të duken të shkëlqejnë.

Por, arti i Vermeer-it është si një liqen i mbuluar me akull, ku jeta e fshehur fshihet nën një sipërfaqe mashtruese të ftohtë dhe të kristaltë. Brenda realitetit vizual të ndërtuar bukur të artistit është një dimension tjetër: një realitet i padukshëm i ideve të folura në gjuhën e simboleve.

“Për Vermeer-in, simbolizmi ishte vendimtar,” ka thënë Pieter Roelofs, një nga bashkëkuratorët e ekspozitës. Një nga interesat e kuratorëve është se si funksionuan simbolet në artin e Vermeer-it për të komunikuar idetë fetare.

“Ata ndihmuan në paraqitjen e pikturave të tij si një lloj shembulli të virtytshëm”.

Ja se si dy nga veprat e artit në dukje të rastësishme ekspozojnë kuptimet më të thella të pikturave të Vermeer-it.

Vajza duke lexuar një letër në një dritare të hapur (1657-8) nga Johannes Vermeer, foto BBC

Perdja te vajza që lexon një letër në një dritare të hapur (1657-8)

Vermeer ishte 25 vjeç kur pikturoi “Vajza duke lexuar një letër në një dritare të hapur”. Kjo shënon një kthesë të re në karrierën e artistit, ku ai u largua nga skenat fetare dhe filloi të fokusohej në episodet intime, disi introverte nga jeta shtëpiake.

Në qendër të kësaj vepre arti është qetësia e heshtur e përthithjes së gruas në lexim. Brezat e artdashësve kanë admiruar paraqitjen e hollë të pikturës së artefakteve dhe karakterit njerëzor. E megjithatë një detaj e thyen qëllimisht këtë iluzion të përsosur.

Perdja jeshile që mbulon një të pestën e përbërjes, shfaqet e varur nga një hekurudhë dhe unaza bronzi. Në Republikën Hollandeze të shekullit të 17-të, pikturat shpesh mbuloheshin me perde për t’i mbrojtur ato, dhe Vermeer duket se e kishte përfshirë atë si një trompe l’oeil – një truk iluzionist i syrit që na tundon të shtrijmë dorën dhe ta heqim mënjanë.

Ajo gjithashtu kujton një histori – e famshme në historinë e artit – e përshkruar në Historinë e Natyrës së Plinit të Plakut (botuar në 77 pas Krishtit). Ai tregon për dy artistë, Zeuxis dhe Parrhasius, të cilët kishin një konkurs për të gjykuar piktorin më të mirë. Zeuxis krijoi një natyrë të qetë ku rrushi ishte aq realist saqë kur u hoq mbulesa e pikturës, zogjtë fluturuan për t’i ngrënë. Kur Zeuxis u përpoq të zbulonte pikturën e Parrhasius, ai u habit kur zbuloi se mbulesa e saj ishte pikturuar në të vërtetë.

Perdja e Vermeer-it është një aludim për këtë histori të njohur për të simbolizuar aftësinë e tij dhe për të na detyruar të vëmë në dyshim eksplorimin e iluzionit dhe realitetit nga arti.

Vajza me një vathë perle (1664-67) nga Johannes Vermeer, foto BBC

Vajza me një vathë perle (1664-67)

Vajza me një vath perle duket si një imazh tjetër i një momenti të shkurtër natyralist. Është një shembull i një “tronie”: një zhanër holandez i artit që tregonte një figurë të paidentifikuar me një kostum interesant.

Veshja e saj e kokës kishte për qëllim ta tregonte atë si një personazh ekzotik ose antik, dhe perla e saj për të përcjellë pastërtinë shpirtërore ose bukurinë tokësore. Xhaketa e saj është bërë nga një pëlhurë e ylbertë që duket të jetë gri/blu në zonat me hije dhe ari në dritën e drejtpërdrejtë.

Në kohën e Vermeer-it, përfaqësimi i materialeve të shkëlqyera ishte me interes të veçantë për koleksionistët, të cilët i vlerësonin piktorët me aftësinë e tyre për t’i evokuar ata në art. Babai i Vermeer-it punonte në tregtinë e pëlhurave, duke i dhënë artistit një kuptim të hershëm të bukurisë dhe rëndësisë së rrobave të çmuara.

Vermeer dihet se ka përdorur gjuhën simbolike të artit të përcaktuar në librin e Cesare Ripës mbi alegoritë, Iconologia, i cili u përkthye në holandisht në vitin 1644.

Në Iconologia, figura e pikturës përfaqësohet me një shkrep mëndafshi, veshje me ngjyra që ndryshojnë në dritë. Modeli i Vermeer-it është gjithashtu i zbukuruar me tre ngjyrat kryesore që janë themeli i zanatit të një piktori – buzët e kuqe dhe veshjet e verdha dhe blu.

Në pikturën e Vermeer-it, gruaja e re – e pikturuar me gojëhapur dhe duke na parë drejtpërsëdrejti për të rritur dëshirën e saj – po kthehet si të zhduket në errësirë. A është ajo një mishërim i vetë artit, idealet e përsosura të të cilit janë gjithmonë të paarritshme?

Almanart