El Greco në Milano, mbi 40 vepra të ekspozuara

Ekspozita që Palazzo Reale në Milano do të presë nga 11 tetori deri më 4 shkurt 2024 është prezantuar në Akademinë Spanjolle në Romë.

Është një projekt ekspozitë i madh dhe i paprecedentë që për herë të parë kryeqyteti Lombard ia kushton piktorit të madh El Greco, i promovuar nga bashkia e Milanos dhe prodhuar nga Palazzo Reale dhe MondoMostre me patronazhin e Ambasadës Spanjolle në Itali.

Nëpërmjet një përzgjedhjeje prej mbi 40 veprash të mjeshtrit të Kretës, ekspozita El Greco, e kuruar nga Juan Antonio García Castro dhe Palma Martínez-Burgos García, na lejon të rishikojmë të gjithë karrierën e këtij piktori të jashtëzakonshëm, i cili gjeti shenjtërimin e tij më të plotë. dhe fuqia shprehëse e të cilit, e rizbuluar dhe e rivlerësuar në shekullin e 19-të, frymëzoi artistë me shtat të madh, nga Delacoroix te Manet, nga Cezanne te Picasso.

Një vështrim i veçantë i rezervohet periudhës italiane të artistit: midis Romës dhe Venecias, El Greco mësoi mësimin e mjeshtrave të mëdhenj italianë dhe arti i tij ndryshoi në mënyrë të pariparueshme.

Piktori kishte një marrëdhënie të privilegjuar me Italinë, duke përkulur mësimet e saj në një stil unik dhe shumë origjinal, gjë që e bëri atë një nga figurat më të dallueshme të artit midis shekujve XVI dhe XVII. Domínikos Theotokópoulos, i lindur në Greqi ku filloi karrierën e tij si piktor ikonash, u trajnua në Venecia, duke rënë në kontakt me Titian, Tintoretto dhe Veronese, përpara se të transferohej fillimisht në Romë, ku hapi punëtorinë e tij të lulëzuar dhe më pas në Toledo, duke sjellë në Spanjë një sfond kulturor i ndërtuar mbi elegancën e pikturës bizantine, i kombinuar me dramën e manierizmit italian dhe pasurinë kromatike të kolorizmit venecian, solli një acarim të paparë shprehës që përfundon mbizotërues në figurë.

Ekspozita e Milanos, pra, e ndarë në 5 seksione të ndryshme, i afrohet punës së piktorit nga këndvështrimi i qyteteve mesdhetare ku ai u stërvit dhe ku punoi. Nisur nga miti i Ariadnës, labirinti shërben si një metaforë për të thelluar evolucionin artistik, tematik dhe teknik që zhvillon El Greco në rrugëtimin e tij.

Almanart