Filmi i ri i Ridley Scott për Napoleonin nxit debat: A ishte vërtet Bonaparti si Hitleri dhe Stalini?

“Napoleoni” premton të jetë një tregim epik i ngritjes së perandorit, të interpretuar nga Joaquin Phoenix, duke u fokusuar në marrëdhënien e tij të paqëndrueshme me gruan e tij të parë Joséphine (Vanessa Kirby).

Dhe ndërsa duhen edhe pak për të parë rezultatin përfundimtar (filmi pritet të dalë në nëntor) është hapur debat falë komenteve që regjisori Ridley Scott ka bërë në një intervistë me revistën ‘Empire’.

“Unë e krahasoj Napoleonin me Aleksandrin e Madh, Adolf Hitlerin, Stalinin. Dëgjoni, ai ka shumë gjëra të këqija nën lëkurën e tij”, deklaroi ai, duke shpjeguar qëndrimin e tij për personazhin.

Por francezët nuk humbin kohë për t’i kthyer përgjigje regjisorit britanik.

“Hitleri dhe Stalini nuk ndërtuan asgjë dhe bënë vetëm shkatërrim”, tha për The Telegraph Pierre Branda, drejtor akademik i Fondacionit Napoléon.

“Napoleoni ndërtoi gjëra që janë ende sot në vend”.

Thierry Lentz i Fondacionit Napoleon është shprehur gjithashtu: “Napoleoni nuk shkatërroi as Francën dhe as Europën. Trashëgimia e tij u manifestua më pas, u përqafua dhe u zgjerua”. Pra, cila është e vërteta – dhe a ka Scott ndonjë argument?

Filmi i ri biografik i Ridley Scott për Napoleonin eksploron marrëdhënien e tij me gruan e parë Joséphine (Vanessa Kirby)

Napoleoni, një komandant i shkëlqyer ushtarak, mori pushtetin në 1799 gjatë një periudhe paqëndrueshmërie politike në Francë pas Revolucionit Francez. Admiruesit thonë se ai e bëri Francën një vend më meritokratik sesa kishte qenë nën regjimin e lashtë para-revolucionar. Ai centralizoi qeverinë, riorganizoi bankat, rishikoi arsimin dhe vendosi kodin Napoleonik, i cili transformoi sistemin ligjor dhe shërbeu si model për shumë vende të tjera.

Por, ai gjithashtu zhvilloi një sërë luftërash të përgjakshme në të gjithë Europën, duke krijuar një perandori që, në kulmin e saj, shtrihej nga Gadishulli Iberik deri në Moskë. Deri në vitin 1812, të vetmet zona të Europës të lira nga kontrolli i tij, me sundim të drejtpërdrejtë ose nëpërmjet aleancës, ishin Britania, Portugalia, Suedia dhe Perandoria Osmane. Ai u mund përfundimisht në 1815 nga një aleancë e kombeve të udhëhequr nga Britania në Betejën e Vaterlo.

Napoleoni dhe Luftërat Napoleonike u shfaqën të mëdha në mendjet e britanikëve të asaj periudhe dhe më gjerë. Karikaturistët ishin të fiksuar pas tij. Ai është në sfondin e romaneve të Jane Austen. “Krenaria dhe paragjykimi”, i cili u botua në 1813, për shembull, përmban milicinë që do të zmbrapste pushtimin e pritur nga Napoleoni.

Në Fermën e Kafshëve të George Orwell, botuar në vitin 1945, derri që bëhet diktator quhet Napoleon. Por a është vërtet e drejtë të quash Napoleonin diktator – dhe ta barazosh atë me diktatorët e tjerë famëkeq?

Pikëpamje të ndryshme për të

Philip Dwyer, profesor i historisë në Universitetin e Newcastle, Australi dhe autor i një biografie me tri vëllime të Napoleonit, nuk mendon kështu. “Ju mund të keni një debat nëse Napoleoni ishte një tiran apo jo – unë do të anoja nga tirani – por ai me siguri nuk ishte Hitleri apo Stalini, dy diktatorë autoritarë që shtypën brutalisht popullin e tyre, duke rezultuar në miliona vdekje”.

Gjatë sundimit të tij të shkurtër, Napoleoni zhvilloi luftëra në të gjithë Evropën, ndërsa filloi reformat në Francë

“Disa madje kanë argumentuar se Perandoria ishte një ‘shtet policor’ sepse ekzistonte një sistem kompleks informatorësh sekretë që mbanin nën kontroll opinionin publik”, vazhdon ai.

“Por shumë pak njerëz – një numër aristokratësh pak a shumë të përfshirë në komplote për të përmbysur regjimin, disa gazetarë – në fakt u ekzekutuan nga Napoleoni për kundërshtimin e tyre. Nëse do ta krahasoja Napoleonin me dikë, atëherë do të kthehesha në histori tek Luigji XIV, një monark absolut që bëri luftëra të panevojshme që kushtuan mijëra jetë. Pra, edhe Napoleoni bëri luftëra – përsëri të diskutueshme nëse ato ishin të nevojshme apo jo – duke kushtuar jetën e miliona njerëzve, megjithëse ne nuk e dimë se sa civilë u vranë drejtpërdrejt ose tërthorazi si rezultat i luftërave”.

Gazetarja franceze Anne-Elisabeth Moutet pajtohet se Napoleoni nuk është i krahasueshëm me Hitlerin apo Stalinin. “Ai (Napoleoni) nuk kishte kampe përqendrimi”, i tha ajo BBC Culture. “Ai nuk veçoi pakicat për t’i masakruar. Po, kishte polici politike ndërhyrëse, por njerëzit e thjeshtë mund të jetonin si të donin dhe të thoshin çfarë të donin”.

Moutet thotë se francezët e shohin Napoleonin kryesisht si një reformator.

“Ai kishte një mendje të jashtëzakonshme dhe ishte nxitësi i një sërë ligjesh dhe institucionesh me të cilat jetojmë edhe sot. Ne na pëlqen të mendojmë – dhe nuk është krejtësisht e rreme – se shumë njerëz ishin shumë më të lumtur duke u sunduar nga francezët sesa të jetonin nën çfarëdo ligji feudal që kishin pasur”.

Sidoqoftë, Charles Esdaile, Profesor Emeritus i Historisë në Universitetin e Liverpool-it dhe autor i disa librave mbi Napoleonin, duke përfshirë “Napoleon’s Wars: An International History 1803-15”, ka një pikëpamje të ndryshme.

“Unë e shoh Napoleonin si një komandant lufte”, thotë ai. “Një njeri që udhëhiqej nga ambicia personale dhe që ishte absolutisht i pamëshirshëm. Një njeri që kishte një vizion shumë të qartë të llojit të Francës që duhej të ndërtonte dhe, në të vërtetë, të llojit të Europës që duhej të ndërtonte, për të mbështetur makinën e tij të luftës. Çdo ide se ai ishte një lloj çliruesi, një lloj njeriu i së ardhmes – në thelb kjo është e gjitha pjesë e legjendës së Napoleonit”, shton ai.

“Nuk ishte aspak Franca – po të gjithë po bënin luftë kundër Francës. Kjo legjendë e fuqishme Napoleonike vazhdon të veprojë edhe sot e kësaj dite. Napoleoni është një prani e gjallë. Ai vazhdon të veprojë nga përtej varrit. Ai vazhdon të formojë rrugën në që ne e shohim atë”.

Por Esdaile gjithashtu hedh poshtë krahasimet e Hitlerit dhe Stalinit.

“Napoleoni kishte shumë gabime dhe ishte një individ i neveritshëm, por ideologjia racore që mbështeti regjimin nazist thjesht nuk ishte aty”, thotë ai. “Napoleoni nuk është fajtor për gjenocid. Napoleoni nuk angazhohet në spastrime me shumicë. Numri i të burgosurve politikë gjatë mbretërimit të tij është relativisht i kufizuar. Të krahasosh atë me Hitlerin dhe Stalinin është një marrëzi historike”.

Sigurisht, Ridley Scott, një titan i industrisë së filmit, regjisor i Blade Runner, Gladiator, Thelma and Louise, Alien dhe shumë të tjerë, ka qenë në këtë biznes për një kohë të gjatë dhe e di shumë mirë se si funksionon promovimi i një filmi. (Napoleoni është një kthim në mjedisin e filmit të tij të parë, The Duellists, i publikuar më shumë se katër dekada më parë.) Është plotësisht e mundur që ai e dinte se komentet e Hitlerit dhe Stalinit do të krijonin publicitet dhe kjo është arsyeja pse ai i bëri ato.

Pra, a do të shkojë Esdaile të shohë filmin kur të dalë?

“Unë mendoj se do të më duhet, por e di që nuk mund të jetë mirë sepse Rod Steiger nuk po luan Napoleonin”, bën shaka ai. “Ka shumë gabime me filmin Vaterlo të vitit 1970, por performanca e Steiger si Napoleoni është thjesht e jashtëzakonshme”./BBC

Almanart