Search
Close this search box.

Fragmente nga vepra “Përtej së mirës dhe së keqes”

Nga: Friedrich Nietzsche

“Është çnjerëzore të bekosh atje ku dikush mallkon.”

“Në lavdërim ka më shumë shkelje se në qortim.”

“Krishtërimi i dha helm për të pirë Erosit; ky nuk vdiq, por u kthye në ves.”

“(Për çdo parti) Një bari ka gjithmonë nevojë për një dele. Në të kundërt, do t’i duhet atij të bëhet vetë delja.”

“Të flasësh shumë për vetveten mund të jetë edhe një mënyrë për t’u fshehur.

Ku është pema e dijes, aty është gjithmonë parajsa.”

“Ajo që bëhet nga dashuria ndodh gjithmonë përtej së mirës dhe së keqes.”

“Ndjenja e tragjedisë shtohet dhe pakësohet me sensualizmin.”

“Marrëzia është diçka e rrallë te njerëzit e veçantë, ndërsa tek grupet, partitë, popujt dhe epokat ajo është rregull.”

“Femra e mirë dhe femra e përdalë do dru.”

“Pjesa e poshtme e trupit bën që qenia njerëzore të mos merret aq lehtë për Perëndi.”

“Fjalia më me cipë që kam dëgjuar: Te dashuria e vërtetë është shpirti që përqafon trupin.”

“Edhe bashkëjetesa pa kurorë u shthur… nga martesa.”

“Në sajë të muzikës, pasionet kënaqen me vetveten.”

“Nuk ka dukuri morale, por vetëm një shpjegim moral të dukurive.”

“I vura veshin jehonës dhe dëgjova lavdërime.”

“Në kushte paqeje, njeriu i luftës vërsulet kundër vetvetes.”

Almanart