Search
Close this search box.

Gjashtë mitet e lashta norvegjeze që jehojnë edhe sot

Nga Thor i Marvel-it te Game of Thrones dhe Neil Gaiman, legjendat norvegjeze kanë ndikuar në kulturën dhe idetë aktuale, sipas një libri të ri.

Shkrimtari amerikan Mark Twain shkroi në mënyrë të famshme: “Nuk ka gjë të tillë si një ide e re. Ne thjesht marrim shumë ide të vjetra dhe i vendosim ato në një lloj kaleidoskopi mendor. Ne u japim atyre një kthesë dhe ata bëjnë kombinime të reja dhe kurioze. ”

Kjo është veçanërisht e vërtetë për tregimin. Unë jam një romancier dhe mësoj shkrime krijuese. Në këtë disiplinë, premisa se ka shtatë komplote bazë (siç përshkruhet në një libër me të njëjtin emër nga Christopher Booker) ka ndikim.

Historitë që tregojmë pasqyrojnë se kush jemi, si individë dhe shoqëri, në çdo kohë të caktuar.

Duke lexuar histori nga e kaluara e shekujve, është qetësuese të zbulosh se ndërsa kohët ndryshojnë, instinktet dhe emocionet njerëzore janë më konstante dhe universale. Gëzimi i leximit është të komunikosh me njerëzit e tjerë përmes historive që ata kanë lënë pas – por të njohësh në botën e tyre diçka tonën.

Një libër i ri, Mitet Norse që formësojnë mënyrën se si mendojmë nga Carolyne Larrington, një profesore në Universitetin e Oksfordit, eksploron rezonancat bashkëkohore të miteve norvegjeze dhe shqyrton riimagjinimin e tyre në kulturën popullore. “Mitet norvegjeze janë të rëndësishme sepse ato ndodhin në një peizazh që për njerëzit në Britani dhe botën anglishtfolëse, ne e njohim si të yni,” thotë profesor Larrington për BBC Culture. “Dhe ndryshe nga mitet greke dhe romake, ata portretizojnë një botë e cila është e fundme. Banorët e saj po marshojnë drejt fundit të kohës. Kështu ata kanë një notë pesimizmi që rezonon në një botë më laike.”

Pavarësisht kësaj, ata nuk janë pa shpresë apo pa ndriçim. Nga një eksplorim elegjiak i mjedisit, mendime mbi mashkullorinë dhe një llogaritje me ekzistencën, këto mite të lashta nordike mbështesin shumë nga mënyrat që ne mendojmë sot.

  1. Miti i gjelbër

Aty ku tekstet biblike dhe legjendat e tjera i atribuojnë përmbytjet, murtajat dhe murtaja zemërimit të Zotit ose perëndive, historia e Yggdrasilit rezonon më shumë në një botë që është vigjilente ndaj ndikimit të njeriut. 

Një version i pemës së jetës, Yggdrasill qëndron në qendër të universit të vjetër norvegjez. 

Degët e tij arrijnë deri në qiej; rrënjët e saj zbresin në botën e të vdekurve dhe gjigantëve të ngricave. 

Kafshët që jetojnë në të lulëzojnë dhe e dëmtojnë atë. Kur vjen fundi i botës, pema rënkon dhe lëkundet, por nuk na thuhet nëse do të bjerë.

“Yggdrasill është një model për mjedisin tonë për të cilin do të bënim mirë ta mendonim”, thotë Larrington. 

“Ajo përfaqëson një botë natyrore që jep, por nuk mund të merret si e mirëqenë: një sistem simbiotik që mund – ose jo – t’i rezistojë të gjitha shkatërrimeve që i shkakton njerëzimi.”

Paralajmërimi i nënkuptuar është veçanërisht i rëndësishëm tani, duke pasur parasysh se Yggdrasill nuk është thjesht një pemë, por një pemë hiri.

 “Ishte gri argjendi,” shkruan Neil Gaiman në romanin e tij të 2001, “American Gods” i mbushur me mite.

 “Spectrale dhe megjithatë krejtësisht reale.”

 Ju duhet vetëm të ecni nëpër një nga pyjet e shumta anembanë globit të shkatërruar kohët e fundit nga sëmundja e djegies së hirit, për të parë kthjellime të mëdha fantazmash, ku kohët e fundit qëndronin pemë krejtësisht të vërteta gri argjendi.

The Valkyrie (1869), një pikturë nga Peter Nicolai Arbo, është paraqitur në një libër të ri Mitet Norse që formësojnë mënyrën se si ne mendojmë (Burja: Nasjonalmuseet, Oslo/ Foto nga Børre Høst)

2.Miti i famës së pavdekshme

Valhalla (ose Valhǫll) është një sallë madhështore, e sunduar nga perëndia Odin, ku luftëtarët e vdekur jetojnë përkrah mbretërve dhe figurave të tjera legjendare.

Kur të arrijë Ragnarok (fundi i botës), ata do të thirren për të luftuar Jotnar (gjigantët). Është një sallë famë për një shoqëri heroike, një vend ku jetojnë ata që kanë vdekur në betejë. Valhalla ka jetuar gjithashtu.

Në vitin 1830, Princi i Kurorës Ludwig i Bavarisë porositi ndërtimin e një tempulli të Valhallës pranë Regensburgut, Gjermani.

Këtu u festuan heronjtë pangjermanikë për të forcuar projektin e bashkimit gjerman. Në të njëjtën kohë, August Smith krijoi një muze Valhalla në Kopshtet Tresco Abbey në Ishujt e Scilly, për të strehuar figurat nga mbytjet e anijeve lokale.

Salla mitike e famës përshkruhet gjithashtu në operat e ciklit të unazave të Richard Wagner, piktura të shumta dhe në shkrimet e Hunter S Thompson. Elton John, Led Zeppelin dhe Jethro Tull i referohen të gjithë Valhalla në këngët e tyre.

“Në shoqëritë parakristiane, veçanërisht ato gjermanike, e vetmja mënyrë për të mbijetuar pas vdekjes suaj është duke arritur famë”, ka theksuar profesor Larrington, duke shpjeguar tërheqjen e qëndrueshme të mitit.

“Tani që ka më pak besim kulturor në idenë e jetës pas vdekjes, njerëzit i përmbahen idesë për të qenë të famshëm dhe për të impresionuar veten në botë në një farë mënyre. Valhalla janë 15 minutat tona të famës.”

Gravura e shekullit të 18-të e Henry Fuselit përshkruan perëndinë norvegjeze Odin në botën e krimit (Kredia: Instituti i Artit i Çikagos)

3. Miti i fundit

Ragnarök (dënimi i perëndive) është fundi norvegjez i botës, i jehonë qartë në Harmagedonin e krishterë.

Në mitologjinë norvegjeze, Ragnarök arrin kulmin në një betejë përfundimtare midis perëndive dhe demonëve dhe gjigantëve, duke përfunduar me vdekjen e perëndive. Bota përfundon në zjarr dhe akull.

Është “Dimri po vjen” i George RR Martin.

Thënia në Game of Thrones është motoja e House Stark ndodhet në veri të Westeros dhe shpesh goditet më së shumti nga dimrat e ftohtë por është gjithashtu një paralajmërim i përgjithshëm se gjëra të këqija do të ndodhin.

Dhe Ragnarök është gjithashtu një temë popullore në death metalin skandinav ose Viking Metal, i cili bazohet në mitologjinë norvegjeze.

Në Ragnarök, brezi i vjetër i perëndive do të shkatërrohet. “Ka një pashmangshmëri për këtë,” shkruan Larrington në librin e saj.

“Edhe luftëtarët në Valhalla nuk mund t’i mposhtin forcat kozmike. Pas këtij fundi mitik bota do të ngrihet përsëri. Por pyetja mbetet, a do të jetë një përmirësim i vjetër?”

Në ritregimin e saj të mitit, Ragnarok: Fundi i zotave, autorja AS Byatt vendos që bota nuk po kthehet më, ndërsa për shkrimtarin Neil Gaiman në librin e tij Mitologjia Norvegjeze , ka jehonë të Fermës së Kafshëve. Brezi i ri i perëndive përsërit të njëjtat lëvizje dhe historia përsëritet. Ragnarök është edhe në të ardhmen – edhe në të kaluarën.

4. Miti i endacakit në kërkim të mençurisë

Odin, babai i Thor dhe krijuesi i botës norvegjeze, është gjithashtu zot i luftës, i poezisë, i runes, i magjisë dhe i të vdekurve. Por ai nuk është i gjithëdijshëm dhe endet si në botën njerëzore ashtu edhe në atë hyjnore në kërkim të urtësisë. Kjo ka një çmim. Kur arrin në pusin e Urdit, i thuhet se për të pirë ujin e mençurisë duhet të sakrifikojë një sy.

Odin endacak frymëzoi Gandalfin e JRR Tolkien. Ai gjithashtu ia dha emrin e tij të mërkurës, nga anglishtja e vjetër “wōdnesdæg”, me origjinë nga “Woden” (Odin). Në universin e Marvel-it, ai portretizohet gjithmonë me syrin e djathtë që i mungon – një figurë e mençur, me një pikë të verbër.

“Odin formon mënyrën se si ne mendojmë për të vazhduar të mësojmë, por në të njëjtën kohë ai shihet si një forcë patriarkale që përfundimisht duhet të largohet mënjanë dhe këtë dikotomi e shohim shumë në politikën bashkëkohore”, thotë Larrington.

 “Në fundin e botës norvegjeze, do të vijë një brez i ri perëndish, me ide të reja, të paprovuara. Por ka një ndjenjë që këto do të mbizotërojnë.”

5. Mitet e maskulinitetit

Ekziston një paradoks i maskulinitetit në botën norvegjeze. Nga njëra anë, është heroi viking atletik me flokë bjonde, që aventuron, tregton, shkruan poezi dhe gdhend rune, dhe nga ana tjetër është Berserkeri përdhunues, plaçkitës, duke shkatërruar gjithçka pas tij.

Madje, disa rimendime u kanë dhënë vikingëve një cilësi pothuajse të këndshme, si në librat e fëmijëve të shekullit të 20-të Noggin the Nog, ose i kanë parodizuar ato, si në filmin e Terry Jones, Eric the Viking.

 Ndoshta miti mbizotërues, megjithatë, është i një grupi heroik, aventurier vëllezërish të sigurt për vendin e tyre në botë. 

Por është një mit që është i hapur për riinterpretime shqetësuese. “Në [mesin] e shekullit të 19-të, figura e vikingëve aventureske u përdor për të mbështetur doktrinat e epërsisë ariane,” thotë Larrington. 

“Sot meshkujt që ushtrojnë pushtetin mbi gratë kanë të adoptuarit e tyre në grupet e së djathtës ekstreme, të bardhë, të cilët duan që gratë ‘të dinë vendin e tyre’”. 

Kjo nuk është për ta hedhur poshtë mitin si të parëndësishëm, argumenton Larrington.

 Figura e luftëtarit viking ka përfaqësuar gjithmonë një luftë dhe një nevojë për ekuilibër: midis zemërimit heroik, nderit personal, guximit – dhe hapjes ndaj dashurisë. Dhe ai konflikt midis idesë së vlerave tradicionale të meshkujve dhe meshkujve që banojnë në një botë femrash rezonon po aq sa kurrë më parë.

6. Miti i superheroit

Thor (nga norse e vjetër Þórr ) është një zot i shquar i lidhur me mbrojtjen e njerëzimit dhe një model për superheroin e ditëve të mëvonshme.

 I rishpikur nga Marvel Comics si Thor i Fuqishëm, heroi me çekiç që patrullon kufijtë e botës njerëzore dhe i mban jashtë gjigantët, atij i bëhet jehonë përmes Superman, Hulk dhe Avengers të tjerë.

“Ajo që është interesante është se nga mitet e vjetra norvegjeze ajo që ka mbetur është një kokë e vogël që godet njerëzit me çekiçin e tij fillimisht dhe më vonë bën pyetje”, ka theksuar Larrington. 

“Ajo që ka bërë Marvel i ka dhënë atij një kurbë të të mësuarit duke e futur në një familje ku ai ka marrëdhënie me vëllanë dhe babanë birësues dhe ku bie në dashuri, në mënyrë që forcat e tij mbinjerëzore të zbuten nga të metat e tij njerëzore.”

Në botën norvegjeze, një shoqëri gojore pa kontrata të shkruara, Thor përfaqëson vlerat e mbrojtjes së të dobëtit dhe mbajtjes së fjalës. Në botën tonë kryesisht laike, ai nuk ka të bëjë me zgjedhjen e zënkave, por të jetë gati për t’i trajtuar ato kur ato lindin. Ai nuk e kthen faqen tjetër, por ka guximin t’i thërrasë gjërat.

Almanart