Letra e rrallë e Edgar Allan Poe shitet për mbi 120,000 dollarë në ankand

Një letër e rrallë e shkruar nga autori i njohur gotik Edgar Allan Poe është shitur për më shumë se 120,000 dollarë në një ankand në SHBA.

Letra “jashtëzakonisht e dëshirueshme” iu shkrua dramaturgut dhe redaktorit Robert Taylor Conrad në 1847, dy vjet para vdekjes misterioze të Poe në tetor 1849.

Letra e shkruar me dorë kaloi ofertën fillestare prej 10,000 dollarësh për t’u shitur për 125,125 dollarë në RR Auction në Boston më 7 tetor 2020.

Conrad, i cili më vonë u bë kryebashkiak i Filadelfias, ishte redaktor në Graham’s Magazine – një botim letrar ku vetë Poe kishte punuar vetëm pesë vjet më parë.

Poe fillimisht iu bashkua Revistës Graham në shkurt 1841, pasi kishte fituar tashmë një reputacion si një autor dhe kritik i ashpër letrar.

Në mars të vitit 1841, revista botoi përrallën e Poe-s Vrasjet në Rue Morgue, e cila sot shihet gjerësisht si tregimi i parë detektiv modern.

Mandati i Poe në Revistën Graham ishte periudha e vetme e stabilitetit financiar në jetën e tij, gjatë së cilës ai bleu një orë xhepi ari 18 k.

Në qershor 2019, ajo orë xhepi u shit në Christie’s për 250,000 dollarë, më shumë se dyfishuar vlerësimin e saj të lartë dhe duke vendosur një rekord ankandi për një artikull me relikeve të Edgar Allan Poe.

Kjo letër e shkruar me dorë e Edgar Allan Poe u shit në RR Auction më 7 tetor për 125,125 dollarë.
Edhe pse Poe la pozicionin e tij me revistën në prill 1842, ai vazhdoi të dërgonte poezi dhe artikuj për disa vite.

Në janar 1845, Graham refuzoi në mënyrë të famshme mundësinë për të botuar poemën e Poe-s The Raven, megjithëse gjatë takimit të tyre ai thuhet se i dha Poe 15 dollarë si një akt bamirësie.

Menjëherë pas kësaj, The Raven u botua në New York Evening Mirror dhe Poe u bë i njohur në nivel kombëtar, megjithëse ai pa pak përfitim financiar nga fama e tij e sapogjetur.

Ai vazhdoi të luftonte financiarisht dhe pas vdekjes tragjike të gruas së tij Virginia nga tuberkulozi në janar 1847 ai u bë gjithnjë e më i paqëndrueshëm.

Disa muaj më vonë, në gusht 1847, ai i shkroi letrën e tij të fundit Revistës Graham në kërkim të punës së paguar.

Letra e tij iu drejtua redaktorit Robert Taylor Conrad, të cilit ai i kishte dorëzuar dy artikuj disa javë më parë gjatë një vizite në Filadelfia. Fillon:

“Ka kaluar një muaj që kur ju shkrova për dy artikujt që ju lashë – por, duke qenë se nuk kam dëgjuar asgjë nga ju, mund të supozoj se letra ime nuk ju ka mbërritur – ose, në çdo rast, që, në shtypi i punëve të tjera, ju e keni harruar atë dhe mua.”

Poe vazhdoi duke kërkuar shumën prej 90 dollarësh për botimin e artikujve, megjithëse sugjeroi që 50 dollarë prej tyre do të mbulonin borxhet e tij të mëparshme ndaj vetë Grahamit.

Vështirësitë e tmerrshme financiare të Poe janë të nënkuptuara ndërsa ai e përfundon letrën e tij: “Më lejoni t’ju lutem të përgjigjeni, sa më shpejt që të jetë e nevojshme.”

Pagesat nuk ishin bërë dhe letra shënonte herën e fundit që ai kontaktoi ish-punëdhënësin e tij.

Dy vjet më vonë, në tetor 1849, Poe u gjet teksa endej rrugëve të Baltimores në një gjendje delirante dhe të çrregullt, i veshur me rroba që nuk ishin të tijat.

Ai vdiq më 7 tetor, pasi thirri emrin “Reynolds!” disa herë natën e kaluar, megjithëse shkaku i vdekjes së tij mbetet i panjohur edhe sot e kësaj dite.

Almanart