Misteri i pikturave të Jan Vermeerit

Fasadat e dy shtëpive me tulla të kuqe dallohen përballë një qielli me re. Në një vendkalim të ngushtë mes tyre, një shërbëtore përkulet mbi një enë. Ajo ka qenë duke pastruar dhe uji ende vezullon në grykë. Dy fëmijë po luajnë, ndërsa një grua ulet në derën e hapur të shtëpisë dhe qepë. Kjo skenë e jetës së klasës së mesme të shekullit XVII në qytetin holandez Delft, është pos një moment që përfundon sa hap e mbyll sytë – është edhe një i tillë që zgjat përgjithmonë, i përjetësuar nga piktori holandez, Jan Vermeer (1632 -1675), emri i plotë i të cilit ishte Johannes Vermeer.

Vermeer konsiderohet piktori më i madh i epokës së tij, krahas Rembrandtit (1606-1669). Ai kapi me mjeshtëri materiale dhe sipërfaqe të ndryshme në kanavacën e tij: tulla, dritare me xham plumbi, grila druri të gërryera, pjesë të zbardhura të mureve. Gjithçka duket reale, pothuajse fotografike: kontrasti i dritës dhe errësirës, ​​perspektiva, qetësia që dridhet nga energjia.

“The Little Street” është një kryevepër, siç janë të gjitha pikturat e tjera të Vermeer-it që kanë mbijetuar, megjithëse nuk ka shumë prej tyre.

Kur ai vdiq në dhjetor 1675 në moshën 43-vjeçare, vepra e tij përbëhej nga 37 piktura; 28 prej tyre janë tashmë në ekspozim në “Rijksmuseum” në Amsterdam, 8 më shumë se 26 vjet më parë në muzeun “Mauritshuis” në Hagë. Veprat e artit u huazuan nga muzetë e mëdhenj ndërkombëtarë dhe nga koleksione private në Evropë dhe SHBA. Sponsorët privatë hynë thellë në portofolin e tyre. Është shfaqja më e madhe individuale e Vermeerit deri më sot.

Ajo që tërheq fansat e Vermeer është e vështirë të përshkruhet: trajtimi i furçës dhe bojës, aftësia teknike, loja virtuoze me efektet e ndriçimit, kompozimi, besnikëria e perspektivës. “Vermeer ishte mjeshtër i dritës”, ka thënë Gregor Weber, bashkëkurator i ekspozitës në Amsterdam. Ai ka shtuar se asnjë artist nuk ka pikturuar ndonjëherë dritë si Vermeer, në një mënyrë realiste dhe plot qetësi enigmatike.

Diana, perëndesha e gjuetisë, është e rrethuar nga shoqërues. Njëri prej tyre duke larë këmbët e Dianës. Është skenë nga mitologjia e lashtë. Historia e perëndeshës ishte një temë popullore e pikturës holandeze.

I riu Vermeer idealizoi edhe figura të tilla. Ndikimet italiane janë gjithashtu të dukshme në punën e tij, edhe pse vendësi i Delftit nuk u largua kurrë nga vendlindja e tij.

Në moshën 21-vjeçare, Vermeer u regjistrua në “Delft Guild of Saint Luke” si piktor mjeshtër.

Ai fillimisht mori tema historike: skena nga Bibla, nga historia e lashtë, legjendat e shenjtorëve.

Paletat e tij janë të guximshme, pasi kanë krijuar zona të mëdha ngjyrash, kontraste të forta të dritës dhe errësirës të cilat të kujtojnë modelet italiane, për shembull Caravaggio (1571-1610).

Studiuesit ende pyesin pse Vermeer ndryshoi temën e tij të interesit nga viti 1656 e tutje.

Ishte një shkëputje? Jo, kalimi i Vermeerit në pikturat e zhanrit ishte një hap në zhvillim. Ai filloi të përfshijë skena të përditshme në pikturat e tij: një shërbëtore që derdh qumësht në një enë; një vajzë e re që shkruan letra; një vajzë nga një familje e mirë në një mësim muzike mbi virgjëreshën.

Janë të gjitha skena të brendshme, me përjashtim të dy pamjeve të famshme të qytetit “The Little Street” dhe “View of Delft”.

Ato janë të imagjinuara nga brenda dhe ofrojnë pamje intime të jetës së përditshme në shekullin e 17-të. Koha duket se qëndron ende. “Pikturat e Vermeer-it nuk janë rrëfime në kuptimin se po ndodh shumëçka, shumë vrapime, si kuajt që galopojnë ose diçka që bie në tokë, apo njerëz që luftojnë a diçka e tillë”, ka thënë Weber, eksperti i Vermeer.

“Pikturat e tij janë gjithmonë shumë të qeta, shumë introverte”, ka shtuar Weber. Veprat e Vermeer-it mbajnë një sekret. Është pikërisht ajo vazhdimësi që magjeps audiencën e sotme.

A ishte Pieter de Hooch (1629-1684) që ndikoi në Vermeer-in?

Studiuesit janë ende në kërkim të përgjigjeve. Vermeer ndër vite e përsosi teknikën e tij të pikturës.

Me prekje të vogël me ngjyra krijoi iluzionin e kërcimit të dritës në sipërfaqe. Elementet e pikturës bëhen të gjalla, pothuajse tredimensionale. Perla e vajzës me vathë perla, për shembull, përshkruhet thjesht përmes reflektimeve të dritës – jo më shumë, por as më pak!

Pointilizmi i tij – një teknikë që përdor pika të vogla dhe të dallueshme ngjyrash në një model për të krijuar një imazh – e bëri Vermeerin të famshëm.

Në vitet 1664 dhe 1665, ai pikturoi ambiente të brendshme që stilistikisht i përkasin njëra-tjetrës: Është gjithmonë gruaja e re, herë me peshore, herë me një enë uji në dritare, me një varëse perle apo edhe si një “shkruese letrash në të verdhë”. Janë skena të idealizuara nga jeta e përditshme, secila e kompozuar mirë në vetvete.

Mjeshtri nga Delft nuk ka përdorur kamera ‘obscura’, kamerën me vrima, për të gjetur perspektivën e tij, siç supozohej më parë. Teoria aktuale është se ai përdori metodën e ashtuquajtur ‘pin-and-string’, në të cilën ai nguli një kunj në kanavacën e tij dhe i bashkoi fijet për të nxjerrë linjat e perspektivës. Këtë teknikë e përdorën edhe piktorë të tjerë. Restauruesit që ekzaminuan veprat zbuluan me rreze X një vrimë mezi të dallueshme në shumë nga pikturat e Vermeer-it.

Por kjo nuk është e gjitha. Ata zbuluan gjithashtu atë që artisti kishte synuar fillimisht të portretizonte: një lahutë, për shembull, në pikturën ” Woman with a Pearl Necklace “, ose një e re lakuriq në pikturën ” Girl Reading a Letter at an Open Window “, të cilën Vermeer ose një artist pas tij ka pikturuar, sepse kjo do të ishte kuptuar si një aludim erotik.

Pikturat e mëvonshme të Vermeer-it karakterizohen nga një përshkrim i fortë i dritës, megjithatë teknika e pikturës duket e thjeshtuar.

Mjeshtri i Delft-it mund ta ketë pikturuar pikturën e tij të fundi ” Lady Seated at a Virginal” në vitin 1675.

Në “Rijksmuseum” të Amsterdamit, ndryshe nga më parë në Hagë, veprat varen në dhoma të mëdha ku perde të rënda bëjnë atmosferë.

Të gjitha pikturat mbrohen nga një xham. Për arsye të qëlluar: Deri në tetor, aktivistët e klimës kishin sulmuar me ngjitës dhe lëng të kuq veprën e famshme “Girl with the Pearl Earring”, por nuk u dëmtua.

Jan Vermeer vdiq i varfër në vitin 1675. Ai la pas gruan dhe 10 fëmijë të mitur. Artisti u harrua menjëherë pas vdekjes së tij. Vetëm në shekullin XIX historianët e artit e rizbuluan veprën e tij.

Sot, Vermeer konsiderohet si një nga piktorët më të mëdhenj në botë, kryesisht për shkak të cilësisë dhe origjinalitetit të çdo pikture – të gjitha kryeveprat.

Vetëm disa ditë para hapjes së ekspozitës më 10 shkurt janë shitur mbi 150 mijë bileta. Shfaqja në “Rijksmuseum”, e cila zgjat deri më 4 qershor 2023, ka atë që duhet për t’u bërë ngjarja artistike e vitit.

Almanart