Search
Close this search box.

Nirvana ripublikon “In Utero” në 30-vjetorin e albumit

Nirvana kanë njoftuar se do ta ripublikojnë albumin “In Utero” në nder të 30-vjetorit të daljes së itj.

Albumi i fundit i bendit ishte publikuar më 23 shtator të 1993-ës, dhe përmbante këngët, “All Apologies” dhe “Heart Shaped Box”.

Më 27 tetor, albumi do të ripbulikohet në disa formate, ku ai super deluxe përmban 72 këngë, prej tyre 53 këngë të papublikuara më parë. 

Motori I grupit Nirvana ishte muzikanti dhe pionieri i grunge-it Kurt Cobain, pas vetëvrasjes së të cilit në vitin 1995, u shënua edhe fundi i Nirvana-s, grupi që vendosi rock-in alternativ në një epokë të paparë popullariteti.

Frymëzuar nga tingujt alternativë të REM Pixies dhe Sonic Youth, grupi i Cobain-it Nirvana shpërtheu në skenën e Seattle me demos dhe albumin e tyre të parë ‘Bleach’.

Por ishte me përpjekjen e dytë të grupit që ‘Nirvana’ do të ndezte botën. “Nevermind” i vitit 1991 u publikua për t’u vlerësuar menjëherë. Pavarësisht se Cobain nuk e zvogëloi qëndrimin e tij anti-establishment, qasja më popullore ndaj shkrimit të këngëve i bëri shumë prej këngëve hite të menjëhershme, jo më shumë se hapësi i albumit ‘Smells Like Teen Spirit’. Albumi shkoi në vendin e parë në listat amerikane.

Sot, ‘Nevermind’ është albumi përfundimtar, i cili formon tingujt e muzikës popullore në fillim të viteve ’90 dhe shërben si frymëzim për shumë grupe, të njëkohshme dhe të ardhshme, nga Pearl Jam te Radiohead.

Suksesi komercial i grupit ishte gjithmonë një pikë tronditjeje për Cobain, i cili u largua nga qendra e vëmendjes dhe preferoi të mos merrej me aspektet publicitare të famës së tij.

Një tjetër album në studio do të pasonte, “In Utero” i vitit 1993, një album më i papërpunuar (dhe më i mirë) që përfaqëson stilin muzikor të preferuar të Cobain, si dhe një album i shkëlqyer live “MTV Unplugged in New York” në 1994.

Në kohën kur u publikua ‘MTV Unplugged’, Cobain kishte vdekur. Varësia nga droga, depresioni dhe vështirësitë e jetës së tij si personazh publik e çuan në vetëvrasje. Megjithatë, ai la pas një thesar shkrimesh brilante me tekste të mprehta, prekëse edhe sot e kësaj dite.

Almanart