Search
Close this search box.

Pesë piktura të shquara që janë krijuar në shekullin XX

Seleksioni i pikturave më të mira të shekullit XX është një detyrë subjektive, por disa piktura shquhen për teknikën, përmbajtjen dhe ndikimin e tyre në artin e kohës së tyre

Seleksioni i pikturave më të mira të shekullit XX është një detyrë subjektive, pasi shijet e artit ndryshojnë nga njeriu në njeri. Megjithatë, më poshtë do të gjeni një listë me pesë piktura të shquara të shekullit XX, të cilat janë respektuar për teknikën e tyre, përmbajtjen dhe ndikimin e tyre në artin e kohës së tyre.

(Starry Night) – Vincent van Gogh (1889)

Kjo është një nga pikturat më të njohura të Van Gogh. Ajo shfaq natën që ai shpenzoi në një spital mendore, dhe ngjyrat e fuqishme dhe formacionet e tymit e bëjnë atë një punë ikonike.

(Starry Night) – Vincent van Gogh (1889)

(A Modern Olympia) – Édouard Manet (1863)

Ky akt që kritikohet për kontroversën e tij, përshkruan një grua akt që ngjasojnë me pikturën e famshme të Titian, “Olympia”. Manet e shqyrtonte rolin e seksualitetit dhe dominimit të burrave në shoqëri.

(A Modern Olympia) – Édouard Manet (1863)

(Mother) – Käthe Kollwitz (1921-1922)

Kjo skulpturë shpreh dhimbjen dhe vuajtjet e grave gjatë Luftës së Parë Botërore.

(Mother) – Käthe Kollwitz (1921-1922)

(Girl with a Mandolin) – Pablo Picasso (1910)

Ky kubist i famshëm portretizon dashurinë e tij, Fernande Olivier, në një mënyrë abstrakte. Ky stil i shquar ndryshoi mënyrën se si arti u perceptua në shekullin XX.

(Girl with a Mandolin) – Pablo Picasso (1910)

(Les Demoiselles d’Avignon) – Pablo Picasso (1907)

Kjo është një tjetër pikturë e shquar e Picasso, e cila është e rëndësishme për origjinalitetin e saj. Ajo shfaq një grup prostitucioni dhe tregon ngjyrat dhe formacionet kubiste të artit./dukagjini/

(Les Demoiselles d’Avignon) – Pablo Picasso (1907)
Almanart