Search
Close this search box.

Piktura me pluhur e fshehur pas derës rezulton të jetë ‘kryevepër’ e Brueghel

Piktura e rizbuluar nga piktori flamand i shekullit të 17-të, Pieter Brueghel i Riu, i fshehur për vite në një shtëpi familjare, do të paraqitet në ankand në Paris të martën dhe pritet të arrijë në 600,000 deri në 800,000 euro (649,000 deri në 865,000 dollarë).

Piktura “L’Avocat du village (Avokati i fshatit)” është një nga veprat më të mëdha të njohura të Brueghel, me përmasa 112 centimetra (44 inç) e lartë dhe 184 centimetra (72 inç) e gjerë, dhe ishte e panjohur në botën e artit si më e fundit. brezi i familjes që e kishte zotëruar atë që nga vitet 1900 mendoi se ishte false.

Familja, e cila dëshiron të mbetet e panjohur, i kishte kërkuar Malo de Lussac të ankandeve Daguerre Val de Loire të vlerësonte vlerën e shtëpisë së tyre, por në vend të kësaj zbuloi një kryevepër.

“E gjeta këtë pikturë (në shtëpi), pas një dere në dhomën e televizionit”, tha de Lussac për Reuters, duke e quajtur atë një nga surprizat më të mëdha në karrierën e tij.

“Fillova ta vlerësoja këtë dhomë dhe kur u ktheva, pashë këtë pikturë. Ishte një surprizë shumë e mirë për mua”.

De Lussac tha se ai beson se vepra arti ishte blerë si autentike, por gjatë disa brezave e kishte humbur plotësisht origjinalitetin e saj brenda familjes.

“Dhe kjo është ajo që është e pabesueshme,” tha ai. “Ne po ua kthejmë atyre këtë autenticitet duke thënë: “Në fakt vepra juaj e artit është e vërtetë”.

Brueghel i Riu, babai i të cilit Brueghel Plaku vdiq kur ishte vetëm 5 vjeç, nuk përdori një nga kompozimet e babait të tij për këtë pikturë siç bënte zakonisht, por rishikoi temën popullore të avokatit të fshatit.

Ekspertët e artit vlerësuan se vepra arti u pikturua midis 1615 dhe 1617./cnn/

Almanart