Search
Close this search box.

Romani i Remark i tregoi botës se pas 93 vitesh mund të bësh historinë në Oscar

I ndaluar në vitin 1930, ai fitoi 4 Oscar në 2023. Fabula e filmit “All Quiet on the Western Front” bazohet në bestsellerin e vitit 1928 me të njëjtin emër nga romancieri gjerman Erich Maria Remarck dhe u karakterizua nga momenti i parë që u publikua në Netflix, një nga filmat më të mirë kundër luftës të realizuar ndonjëherë.

Në çmimet e 95-të të Akademisë Oscar, filmi mori 9 çmime, për filmin më të mirë, skenarin e adaptuar, muzikë, kinematografi, skenografi, film në gjuhë të huaj, efekte vizuale, tingull, flokë dhe grim. Filmi fitoi Oscar për filmin më të mirë në gjuhë të huaj, kinematografi, skenografi dhe muzikë.

Historia tregon rrëfimin tronditës të një ushtari gjerman 17-vjeçar në Frontin Perëndimor të Luftës së Parë Botërore dhe sesi euforia fillestare e luftës kthehet në dëshpërim dhe frikë ndërsa ushtarët luftojnë për jetën e tyre dhe njëri-tjetrin në llogore.

Filmi i vitit 1930

Filmi u drejtua nga Lewis Milestone dhe luajti Lew Ayres, Louis Vollheim dhe John Ray. Versioni origjinal i filmit i vitit 1930 i bazuar në librin ishte i ndaluar në Gjermani në atë kohë. Në dhjetor të të njëjtit vit, Salla Mozart në Berlin priti një shfaqje të dytë të filmit, ndërkohë që romani ishte bërë tashmë një bestseller ndërkombëtar.

Por kur filloi filmi, lideri nazist dhe një nga bashkëpunëtorët më të rëndësishëm të Adolf Hitlerit, Joseph Goebbels, dërgoi një grup ekstremistësh në sallë, duke përhapur panik. Duke iu referuar ngjarjes në ditarin e tij më vonë, Goebbels shkroi: “Brenda dhjetë minutash, kinemaja dukej si një azil të çmendurish”.

Fuqia në rritje e partisë naziste dhe Këshilli i Lartë i Censurës i Gjermanisë e ndaloi filmin. Dobësia njerëzore e treguar nga ushtarët gjermanë në film ishte diçka me të cilën nazistët nuk ishin dakord, pasi ata e karakterizuan librin si jopatriotik. Ekziston gjithashtu një teori që nazistët besonin se autori gjerman Erich Maria Remarque ishte hebre.

Remarque u largua nga Gjermania një ditë pasi Hitleri erdhi në pushtet në janar 1933. Mëria e nazistëve ndaj shkrimtarit nuk u ndal me kaq, pasi ata kapën në mënyrë tragjike dhe ia prenë kokën motrës së tij Ilfriede Solz.

Më shumë se 10 vjet pas përfundimit të luftës, Remarque kujtoi shfaqjen e ndërprerë të filmit, duke shkruar për grupin që kishte sulmuar sallën:”Asnjë prej tyre nuk ishte më i madh se 20 vjeç, asnjëri prej tyre nuk e dinte se 10 vjet më vonë, ata do të ishin në një luftë dhe shumica prej tyre do të kishin vdekur para se të arrinin të 30-at.”

Filmi i vitit 2022

“All Quiet on the Western Front ” u publikua në Netflix më 28 tetor 2022. Regjisor është Edward Berger me përvojë, duke pretenduar për filmin Oscarin e parë të karrierës së tij.

Felix Kammerer, Albrecht Siuk, Daniel Brühl, Sebastian Hulk, Aaron Hilmer, Edin Hasanovich dhe David Strizov japin interpretimet e tyre më të mira në një film që është një kujtesë e fuqishme e tmerreve të luftës dhe kostos njerëzore të konfliktit, duke paralajmëruar gjithashtu rreziqet e fashizmit dhe rëndësisë së rezistencës ndaj urrejtjes dhe shtypjes.

93 vjet më vonë, historia arriti t’i tregojë të gjithë botës dhe të fitojë çmimet Oscar./Kultplus

Almanart