Search
Close this search box.

Shkencëtarët identifikojnë përbërësin sekret në pikturat e Leonardo da Vinçit

“Mjeshtrat e Vjetër” si Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli dhe Rembrandt mund të kenë përdorur proteina, veçanërisht të verdhën e vezës, në pikturat e tyre me vaj, sipas një studimi të ri.

Gjurmët e sasive të mbetjeve të proteinave janë zbuluar prej kohësh në pikturat klasike të vajit, megjithëse ato shpesh i atribuoheshin kontaminimit. Një studim i ri i botuar të martën në revistën Nature Communications hedh dritë mbi njohuritë teknike të Mjeshtrave të Vjetër, piktorëve më të aftë evropianë të shekullit të 16-të, 17-të ose fillimit të 18-të, dhe mënyrën se si ata përgatiteshin bojërat e tyre.

“Ka shumë pak burime të shkruara në lidhje me këtë dhe asnjë punë shkencore nuk është bërë më parë për të hetuar këtë temë në një thellësi kaq të madhe,” tha autorja e studimit Ophélie Ranquet e Institutit të Inxhinierisë dhe Mekanikës së Procesit Mekanik në Institutin e Teknologjisë Karlsruhe në Gjermani, në një intervistë telefonike. “Rezultatet tona tregojnë se edhe me një sasi shumë të vogël të verdhë veze, ju mund të arrini një ndryshim të mahnitshëm të vetive në bojën e vajit, duke demonstruar se si mund të ketë qenë e dobishme për artistët.”

Vezë kundrejt vajit

Krahasuar me mediumin e formuluar nga egjiptianët e lashtë të quajtur tempera, e cila kombinon të verdhën e vezës me pigmentet pluhur dhe ujin, boja e vajit krijon ngjyra më intensive, lejon kalime shumë të buta të ngjyrave dhe thahet shumë më pak shpejt, kështu që mund të përdoret për disa ditë pas përgaitjes.

“Shtimi i të verdhës së vezës është i dobishëm sepse mund të rregullojë vetitë e këtyre bojrave në një mënyrë drastike,” tha Ranquet, “Për shembull duke e treguar plakjen ndryshe: Duhet një kohë më e gjatë që boja të oksidohet, për shkak të antioksidantëve që përmban.”

Reaksionet kimike midis vajit, pigmentit dhe proteinave në të verdhën ndikojnë drejtpërdrejt në sjelljen dhe viskozitetin e bojës. “Për shembull, pigmenti i bardhë i plumbit është mjaft i ndjeshëm ndaj lagështirës, ​​por nëse e lyeni me një shtresë proteine, e bën atë shumë më rezistent ndaj tij, duke e bërë bojën mjaft të lehtë për t’u aplikuar”, tha Ranquet.

Një dëshmi e drejtpërdrejtë e efektit të të verdhës së vezës në bojë vaji, ose mungesës së saj, mund të shihet në “Madonna e Karafilit” të Leonardo da Vinçit, një nga pikturat e vëzhguara gjatë studimit. Aktualisht ekspozuar në Alte Pinakothek në Mynih, Gjermani, vepra tregon rrudhje të dukshme në fytyrën e Marisë dhe fëmijës.

“Bojë vaji fillon të thahet nga sipërfaqja e poshtë, kjo është arsyeja pse ajo rrudhet,” tha Ranquet.

Një arsye për rrudhat mund të jetë sasia e pamjaftueshme e pigmenteve në bojë, dhe studimi ka treguar se ky efekt mund të shmanget me shtimin e të verdhës së vezës.

Për shkak se rrudhosja ndodh brenda disa ditësh, ka të ngjarë që Leonardo dhe Mjeshtra të tjerë të Vjetër të kenë kapur këtë efekt të veçantë, si dhe vetitë e dobishme shtesë të të verdhës së vezës në bojë vaji, duke përfshirë rezistencën ndaj lagështirës. “Madonna e Karafilit” është një nga pikturat më të hershme të Leonardos, e krijuar në një kohë kur ai mund të kishte qenë ende duke u përpjekur të zotëronte mediumin e bojës së vajit.

Kuptimi i ri i klasikëve

Një tjetër pikturë e vëzhguar gjatë studimit ishte “Vajtimi mbi Krishtin e Vdekur”, nga Botticelli, i ekspozuar gjithashtu në Alte Pinakothek. Puna është punuar kryesisht me tempera, por është përdorur bojë vaji për sfond dhe disa elementë dytësorë.

Megjithatë, për shkak se shtimi i të verdhës së vezës kishte efekte të tilla të dëshirueshme në bojë vaji, prania e proteinave në punë mund të jetë një tregues i përdorimit të qëllimshëm, sugjeroi studimi. Ranquet shpreson se këto gjetje paraprake mund të tërheqin më shumë kuriozitet drejt kësaj teme të nënstudiuar.

“Grupi hulumtues, duke raportuar rezultate nga niveli molekular deri në një shkallë makroskopike, kontribuon në një njohuri të re në përdorimin e të verdhës së vezës dhe lidhësve të vajit. Ata nuk po shikojnë më thjesht identifikimin e materialeve të përdorura nga Mjeshtrat e Vjetër, por shpjegojnë se si mund të prodhojnë efekte të mrekullueshme dhe vezulluese duke përdorur dhe përzier materialet e pakta natyrore të disponueshme. Ata përpiqen të zbulojnë sekretet e recetave të vjetra për të cilat shkruhet pak ose aspak”, shtoi ajo.

“Kjo njohuri e re kontribuon jo vetëm në një ruajtje më të mirë të veprave të artit, por edhe në një kuptim më të mirë të historisë së artit.” 

Almanart