“Të gjitha lulet janë për mua” ekspozita e artistes Anila Quayyum Agha

Ekspozita “Të gjitha lulet janë për mua” e Anila Quayyum Agha e cila është një dhomë skulpturore e dritës dhe hijes e përbërë nga forma precize, të stilizuara floreale të ndikuar nga arkitektura persiane dhe turke, pëlhura dhe piktura në miniaturë në Kew Gardens në Londër.

Artistja pakistaneze-amerikane Anila Quayyum Agha ka hapur ekspoziten e saj më të fundit në Galerinë e Artit Botanik Shirley Sherwood , i cili është një instalacion mahnitës, që nxit mendimin.

Artistja Anila Quayyum Agha i pëlqen të mendojë jashtë kutisë.

Konkretisht, për muret që rrethojnë kutinë, të cilat, falë një kombinimi të punimeve të lehta dhe të ndërlikuara prej metali, bëhen të mbuluara me modele mahnitëse të bukura të frymëzuara nga arti islam.

Të gjitha lulet janë për mua është një kub spektakolar bruz 1,5 m katror, ​​i prerë me lazer me modele të përpunuara lulesh dhe bimësh të Azisë Jugore dhe Qendrore, të gjitha të varura nga tavani i galerisë.

Dritat e ndritshme brenda kubit hedhin hije të ndërlikuara mbi muret e thella portokalli. Hijet bien mbi vizitorët, duke i bërë ata pjesë të veprës së artit.

Pjesa është frymëzuar nga përvoja e Agës si një grua pakistaneze e rritur në SHBA.

“Puna ime ka të bëjë me kontradiktat ose trajtimin e kontradiktave. Duke u rritur në Pakistan si grua, dhe më pas imigrimi në SHBA si i ri: u ndjeva si një i huaj në të dy vendet. Ato përvoja më frymëzuan për të krijuar një hapësirë ​​që pasqyron gjithëpërfshirjen”, ka theksuar artistja Anila Quayyum Agha.

Ngjyra bruz e kubit është frymëzuar nga lazuli lapis, një gur gjysmë i çmuar që gjendet zakonisht në Pakistan dhe Afganistan dhe shpesh shihet në ndërtesat dhe stolitë e Azisë Jugore.

Të lyera me një portokalli të thellë, muret e galerisë pasqyrojnë nuancat e portokallit të ndezur në të errët, duke ngjallur rrezik si dhe shpresë: një mesazh se bota natyrore është nën kërcënim serioz.

Hijet e shtresuara sugjerojnë një hapësirë ​​fetare si një xhami, sinagogë ose kishë, ndërsa gdhendjet me lule i bëjnë jehonë mënyrës sesi Agha ka vënë re se gratë e Azisë Jugore sjellin natyrën në shtëpitë e tyre kur ato dekurajohen të jenë pjesë e jetës publike.

Drita kalon nëpër muret e kubit, duke udhëtuar aq larg sa mundet pa pengesa.

Është një metaforë për edukimin; duke siguruar që edukimi i grave e bën botën një vend më të mirë. Aga ia kushtoi versionin e parë të Të gjitha lulet janë për mua nënës së saj të ndjerë; kjo pjesë i dedikohet kujtdo që identifikohet si grua.


Artistja ka treguar detajet rreth titullit “Të gjitha lulet janë për mua e që do të thotë nëse po ecni këtu, është për ju.

Buqeta e Momentit të Vjedhur I dhe II

Premiera në Mbretërinë e Bashkuar këtu në Kew, Stolen Moment Bouquet I dhe II  është një pjesë e montuar në mur e ndërtuar nga çeliku inox i pasqyruar.

Kjo pjesë krejt e re është frymëzuar nga piktura me bojëra uji e artistit botanik Albrecht Dürer,  Great Piece of Turf , e cila përshkruan një shumëllojshmëri të bimëve të egra me detaje të përpikta.

Krijuar mbi 500 vjet pas veprës së Dürer, Stolen Moment Bouquet I dhe II demonstron evolucionin e vazhdueshëm të formave të artit botanik dhe thekson se si piktura tradicionale botanike mbetet një burim frymëzimi për artin bashkëkohor.

Buqeta e Vjedhur Moment nga Anila Quayyum Agha, Jeff Eden © RBG Kew
Almanart